duminică, 24 octombrie 2010

Limba română, blocată la graniţă (La lengua rumana, bloqueada en la frontera)

Criza economică şi indiferenţa autorităţilor din Bucureşti au lovit ziarele de limbă română din ţările din jurul României ca un adevărat tsunami. Comunităţi întregi de sute de mii de români nu mai au nici măcar o revistă parohială publicată în limba maternă.

În acest moment, cea mai mare comunitate românească ce nu mai are nici un fel de presă în limba română este cea de pe Valea Timocului, din Serbia. Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Româneşti din Valea Timocului, Duşan Pârvulovici, spune că situaţia este tragică. „Mulţi dintre români nu mai ştiu să citească şi să scrie în limba lor. Nu există şcoli, iar autorităţile sârbeşti sunt ostile chiar şi actelor religioase. Este bine cunoscută hărţuiala la care este supus preotul român Boian Alexandrovic (foto), care a îndrăznit să ridice o biserică românească în Valea Timocului", spune Duşan Pârvulovici. El afirmă că românii din această zonă au încercat să îşi creeze o televiziune.

„De fapt, nu era televiziunea noastră, era o televiziune privată din oraşul Negotin. Cu ajutorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului din Bucureşti, am închiriat spaţiu de emisie, câteva ore pe zi, pentru ca românii noştri să poată auzi limba lor şi să poată asculta muzică românească de pe Valea Timocului. Însă autorităţile sârbeşti au închis postul de televizune, care urma să fie cumpărat de noi, sub pretextul că proprietarul nu şi-ar fi plătit taxele", spune Pârvulovici. El este administratorul agenţiei de presă Timoc Press, singura instituţie media care relatează despre românii din Timoc. Autorităţile sârbe nu recunosc românii din Timoc drept minoritate. Populaţia este cunoscută sub numele de vlahi. Singurii care au presa lor şi care sunt recunoscuţi drept minoritari în Serbia sunt cei 30.000 de români din Voivodina, precum şi cei circa 100.000 de aromâni din sudul Serbiei.
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/dezbateri/limba-romana-blocata-la-granita-203391.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu